2008. 11. 14.

Kapros-túrós pite

Régen a Nagymamám nagyon sokszor csinált kapros-túrós lepényt nyáron. Emlékszem rengeteg kapor volt a kertben. Ő kelt tésztából csinálta, de úgyis a teteje volt a lényeg. Ennek örömére nálunk ez alá is linzeres pités tészta került.

A recept:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
10 dkg cukor
1 sütőpor
2 tojás
Összegyúrni az egészet, aztán mehet a hűtőbe pihenni.
Töltelék:
50 dkg túró
2 ek. tejföl
1 ek. búzadara
1 púpos ek. kapor
2 tojássárgája
3 ek. cukor
Mindent összekeverni, majd óvatosan beleforgatni, a 2 tojás keményre felvert habját.
Előmelegített sütőben addig sütöm, amíg a teteje elkezd színesedni. (légkeveréses sütőben kb. 170 fokon kb. 25 perc)
Tetejére:
2 pohár tejföl
2 egész tojás
3 ek. cukor
Ezt még rákenem/öntöm a tetejére és még pár percig sütöm.
A szakácskönyvek 1 kk. kaprot szoktak írni. Ez pont arra elég, hogy az ember felidegesítse az ízlelő bimbóit, kapros-túrós lepénynek nem nevezném. Esetleg: túrós lepény kapor pöttyökkel, csak a színe kedvéért. Vagy: kapros-túrós lepény kaprot nem kedvelőknek.
Mivel nem kelt tésztából van, 2-3 napig nagyon jól elvan a hűtőben kiszáradás nélkül. Ráadásul hidegen a legjobb!

Nincsenek megjegyzések: