2008. 11. 10.

Gesztenyés-almás és mákos-almás bejgli

Az egész azzal kezdődött, hogy a nagypapámnál összeszedtük a földről a lepotyogott almát. A többségnek semmi baja, csak egyszerűen nem bírta a fa. Én kaptam belőle egy fél zsáknyit, úgyhogy beindult a nagyüzemi almássüti gyártás. Vagyis csak indult volna, ha nem találkozom az almalekvár receptjével. Két süti készült el, az egyik amolyan összeburogatomamiitthonvan típus.
A másik a "szokásos" bejgli almával bolondítva. Az érdekesség, hogy az alma nem a töltelékbe lett belekeverve, hanem külön megpároltam és rákentem a töltelékre. Valószínűleg sokan fogtok csodálkozni a hozzávalókon, de nálunk ilyen a bejgli. Emlékszem, régen milyen furcsán néztem azokra, akik hagyományos bejglivel kínáltak, hogy vajon mit is akarnak tőlem.
Ennek a tésztának a nagy előnye, hogy fóliába csomagolva 1 hónap után is olyan, mintha akkor sült volna. Feltéve, hogy el tudjuk annyira dugni, hogy senki ne találja meg...



Hozzávalók a tésztához (4 rúd):
75 dkg liszt
25 dkg margarin
25 dkg porcukor 
1 tojás
1 cs. sütőpor
2-3 szem főtt burgonya
2-3 ek. tejföl
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a porcukorral, elmorzsoljuk benne a margarint, hozzáadjuk a lereszelt vagy áttört főtt krumplit (én villával nyomkodtam szét még melegen), a tojást és a tejfölt. Legalább fél órára hűtőbe rakjuk. Amíg hűl, elkészítjük a tölteléket. A tésztát 4 felé vágjuk, szögletesre kinyújtjuk, arányosan elosztjuk rajta a tölteléket, feltekerjük, villával megszurkáljuk, tojással kétszer megkenjük és forró sütőben kb. 30-40 percig sütjük.

Máktöltelék (2 rúdhoz):
30 dkg mák (Mák imádóknak esetleg lehet 40 dkg, de a 30 dkg is elég sok!)
3 dl tej (4 dl)
1 citrom héjja
20 dkg cukor (25 dkg)
fahéj
A tejet felforraljuk a cukorral, belekeverjük a darált mákot, pár percig főzzük, belekeverjük a fahéjat és a citromhéjat. Csak akkor kenjük rá a tésztára, ha kihűlt!

Gesztenye-töltelék (2 rúdhoz):
50 dkg gesztenye massza
1 cs vaníliás cukor
1-3 dl tej
1-2 ek cukor
A gesztenye masszát áttörjük, fokozatosan annyi tejet keverünk hozzá, hogy közepesen sűrű, kenhető krémet kapjunk, a cukorral és a vaníliás cukorral ízesítjük.

Almástöltelék a mákra és gesztenyére (4 rúdhoz):
7-8 alma
4-6 ek. cukor (ízlés szerint)
fahéj
Az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a fahéjjal és a cukorral puhára pároljuk, úgy, hogy ne maradjon leve. A párolt almát 4 részre osztjuk és rákenjük a gesztenye illetve a máktöltelékre.



A kihűlt (türelmetlen családtagok és vendégek esetén langyos) bejglit vékony szeletekre vágjuk és szerény mosollyal az arcunkon bezsebeljük a dicséreteket.
FIGYELMEZTETÉS! A töltelék, ahogy a képeken is látszik, elég sok! Konkrétan a duplája a hagyományosnak. Aki nem szereti ennyire sok belevalóval, az nyugodtan felezze a mennyiségeket! Nálunk már így maradt fenn. Így pont olyan, mint amilyen a nagymamámé volt...

Nincsenek megjegyzések: