2009. 03. 09.

Tojáspogácsa avagy hogyan készítsünk 4 tojásból feltétet 3 felnőttnek úgy, hogy mindenkinek elég legyen

Mi az a feltét, ami olcsó, nem macerás, finom és gyorsan elkészül? Ez az a kérdés, ami minden egyes lábos főzelék készítésekor felmerül. A pörkölt alapvetően kiesik, mert a pörköltet nokedlival, rizzsel esetleg tésztával szeretjük. Különben is gazdasági válság van, az ember ne két főételt egyen egy ebédre. Ugyanez vonatkozik a sülthúsokra is. Ja, hogy az előző napi maradék? Sajnos nálunk ez ismeretlen fogalom... A mindenféle panírozott, elősütött izék tiltólistára kerültek (na jó tényleg van egy-kettő ami borzalmas, de a férfiember a jófajtákat is száműzte), tehát marad a virsli és a tojás. Na de mindenhez tükörtojás? A spenóthoz és a sóskához természetes, de például a krumplihoz nekem nem jön be és a virsli is unalmas egy idő után, még akkor is, ha egy jó ideig tiltólistás volt az is. Aztán egy csendes este, mikor elalvás előtt az egyik ezeréves szakácskönyvemet olvasgattam (vagy ez nem normális dolog?), akkor eszembe jutott, a régi kedvenc, a tojáspogácsa. Ez a recept ha lehet, akkor még az eredetinél is egyszerűbb, bár nem nagyon lehet fokozni...

Hozzávalók kb. 12 darabhoz:

3+1 tojás
1+2 ek. liszt
1 száraz zsemle (kifli, kenyér csücsök)
1 dl tej (lehet sima víz is)
1 fej hagyma (elhagyható)
5 dkg szalonna (elhagyható)
petrezselyem (elhagyható)
só,bors
olaj a sütéshez

A szalonnát kockákra vágjuk, kisütjük a zsírját, megpirítjuk rajta az összevágott hagymát, hozzáöntjük a felvert tojást, sózzuk, borsozzuk. Jó "kemény rántottát sütünk. Amíg hűl, beáztatjuk a tejbe (vízbe) a kenyeret. Amikor zsemle jól megszívta magát, kinyomkodjuk, hozzáadjuk a rántottához, rászórunk 1 ek. lisztet és az apróra vágott petrezselymet. Az egészet jól összegyúrjuk. Kis golyókat formálunk belőle, ellapítjuk a maradék 2 ek. lisztben és forró olajban megsütjük.

Nincsenek megjegyzések: