2008. 12. 14.

Mikulások


Szintén NLC-s recept, Tavasz "találmánya". Gyermekes bulikra ideális (főleg ha nincs saját és ráér az ember ilyenekkel szórakozni), ráadásul kis fantáziával aktualizálható szinte bármilyen alkalomra. Ja, és bármennyire is nem úgy néz ki, tényleg gyorsan megvan! Nálam 4 adag készült egyszerre...

Hozzávalók 15 darabhoz:
5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 csipet só
1 kis tojás
12,5 dkg tehéntúró
25 dkg liszt
½ tasak sütőpor

Habosra kevertem a cukrot, a vajat és a tojást, hozzáöntöttem a lisztet, sót, sütőport, túrót, összegyúrtam és beraktam a hűtőbe egy éjszakára.

Eredetileg fél óra is elég lett volna, de előtte Zakuszkát főztem, amibe került 1 kiló erős paprika is, amit nem szándékoztam erős állapotában belefőzni, úgyhogy kivagdostam az összes már összedarabolt paprika erét, amit viszont a kezem nem értékelt, ezért az est felét a mikulások helyett a gyógyszertárossal és a Fenistillel töltöttem, a másik felében bánatomban grogot iszogattam a kihalt karácsonyi vásárban, szakadó esőben a párommal. Viszont megtudtam az egyik várakozótól a gyógyszertárban, hogy ilyen esetben olajjal kell vastagon bekenni az ember kezét, akkor elmúlik a fájdalom. A gyógyszerésznek is jó estéje volt! Saját bevallása szerint még nem találkozott ilyen problémával. Végre valami újdonság a sok unalmas náthás között! Csak egy kicsit röhögött ki...

Szóval kivesszük a tésztát a hűtőből, átgyúrjuk, majd 15 részre vágjuk. Mindegyik résznek levágjuk kb. az 1/4-ét. A kisebbik és a nagyobbik tészta részből is gombócot formálunk, egymásra rakjuk, a kisebbik legyen felül!, megkenjük 1 ek. tej és 1 tojássárgája keverékével, fogpiszkálóval rögzítjük, és dupla muffin papírba rakjuk. Ha van az embernek elég muffin formája, akkor abban is lehet sütni természetesen. A két papír pedig azért kell, hogy megtartsa a formáját. Sütés után a külső papír újra felhasználható!
Kb. 170-180 fokon 15-20 percig sütjük.
A díszítéshez a tojásfehérjét elkeverjük annyi porcukorral, hogy olyan sűrű masszát kapjunk, ami lassan folyik le a kanálról. Piros marcipánból kb. 8 cm átmérőjű köröket szaggatunk, félbevágjuk, és sapkává hajtjuk. Vagy belemártjuk a cukros masszába és úgy rakjuk a Mikik fejére, vagy simán rárakjuk és körbe írókázzuk. Én írókáztam. Megcsináljuk a szakállát és a szemét, a sapka tetejére bojt, a szeme csoki vagy cukorgyöngy. Aztán már csak győzködni kell a többieket, hogy nyugodtan egyék meg.

Nincsenek megjegyzések: