2012. 12. 31.

Csokis-áfonyás tallérok

Ha karácsony, akkor sütés! Ha sütés, akkor sparhelt teszt... Jelentem a sparhelt tökéletesen működik!
Borcsa nem igazán mutatott az előzetes tesztek során sok hajlandóságot a sütemények kiszaggatására, ezért a szaggatós sütemények kettő kivételével lekerültek a listáról, majd jövőre újra próbálkozunk.Akik fent maradtak a listán, azok szerencsés választásnak bizonyultak. Íme az első kiválasztott, szerelem első látásra, a Dr. Oetker idei karácsonyi füzetéből.



Csokis-áfonyás tallérok

Hozzávalók:

Töltelékhez:
- 125 g aszalt vörös áfonya
- 50 g őrölt mandula
- 75 g csokoládé
- 1 darab tojás (közepes méretű)
- 1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
- 0,5 teáskanál őrölt fahéj

Tésztához:
- 375 g búzaliszt
- 150 g porcukor
- 1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
- 1 darab tojás (közepes méretű)
- 180 g Rama
- 2 evőkanál víz
- 2 teáskanál kakaópor

Előkészítés:
Az aszalt vörös áfonyát és a csokoládét apró darabokra vágjuk. A tepsit sütőpapírral béleljük, és a sütőt előmelegítjük.

Elkészítés:
A lisztet egy keverőedénybe szitáljuk. A kakaópor kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) kezdetben alacsony majd legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk. A tésztát megfelezzük és az egyik feléhez a kakaóport hozzágyúrjuk. A világos és a kakaós tésztát külön-külön, enyhén lisztezett munkalapon, 20 x 10 cm nagyságú lappá nyújtjuk. A világos tésztát a kakaós tésztára helyezzük, enyhén rányomjuk és óvatosan egy 20 x 40 cm-es lappá nyújtjuk.
A töltelékhez az előkészített áfonyát és a csokoládét egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és jól elkeverjük. A tésztát a töltelékkel megszórjuk, majd elfelezzük. A lapokat a hosszabbik oldaltól indítva feltekerjük és egy órára a hűtőszekrénybe helyezzük.
A hengereket egyenlő nagyságú, kb. 1 cm széles szeletekre vágjuk, és a tepsibe fektetjük.

A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: 3-4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 10 perc

Sütés után a tallérokat sütőpapírral együtt, sütőrácson hagyjuk kihűlni. Kb. 80 darab fog kijönni belőle.

Tanácsok, tippek:

Ha tészta túl lágy, helyezzük fél órára a hűtőszekrénybe.
Jól záródó fém dobozban, a tallérok akár 3 hétig is eltarthatóak.


 Amit máshogy csináltam:

Kevés volt az áfonya, (megkóstoltuk...) így a fele áfonya a fele mazsola lett. Gyorsítani akartam a dolgon, bedobáltam az aprítóba a csokit és az áfonyát, ami darabok helyett egy masszát csinált belőle. Viszonylag egyszerűen rá lehetett kenni a tésztára, biztos, hogy jutott mindenhova, a vagdosós szórós módszerrel nem tudom milyen lenne. Legközelebb először ledarálom a csokit, úgy rakom hozzá a áfonyát, hogy valami darabkák maradjanak abból is, de alapvetően nem ártott neki a dolog. Az elején a tészta egész kevés hajlandóságot mutat arra, hogy összeálljon. Ne add fel! Tényleg lesz belőle tészta, kézzel hozzá sem kell érni. Én az egészet egyben bevágtam a hűtőbe, a kakaót csak a nyújtás előtt gyúram hozzá. Lehet vele húzni az időt, másnapig elvan a hűtőben. (Az egyik töltelékemről utólag derült ki, hogy nem jó ötlet tovább állni hagyni, mint amit a receptben írtak...)


Nincsenek megjegyzések: