2010. 01. 23.

Pácolt sajt


Mániákusan vásárolom a különböző receptes újságokat. Az igaz, hogy viszonylag ritkán főzök belőlük, de veszem őket szorgalmasan. Régebben a mindenféle egészséges életmóddal és fogyókúrákkal kapcsolatos olvasni valóknak is nagy rajongója voltam. Na nem mintha ennek örömére egészségesebben éltem volna, vagy esetleg minimálisan is lelkesebben tornáztam volna (vagy bárhogy), de elméletben nagyon értettem mindenhez! Viszont mindig eldöntöttem, hogy majd kipróbálom, majd megcsinálom, majd megfőzöm, majd megsütöm, majd majd... Viszont a pácolt sajt recept alapján is annyira szimpatikus volt, hogy még decemberben sem hagyott nyugodni, pedig egy nyári újságban volt, kifejezetten grill partihoz ajánlották. Úgyhogy eldöntöttem, hogy karácsonyra többek között ilyent is kap a család néhány tagja. Kifejezetten jól néztek ki az üvegek! Januárban jöttek is a visszajelzések, ilyent máskor is kérnek, ha lehetne nem csak karácsonykor. Ünnepek előtt kifejezetten kérték, hogy ha lehetne, akkor újra ilyent csináljak nekik, de persze bármi másnak is örülnek... Kaptak... Most már a család többi tagja is. Mindenki pácolt sajt lázban égett, egyetlen ember volt, aki nem kóstolta még. Én... Ennek örömére eldöntöttem, akármi is lesz, idén megtartok egy üveggel! Sikerült! Már értem a lelkesedést! Jó nézni, jó enni, jó csinálni, jó adni, jó kapni. Egyszerű és gyors. Egy hátránya van csak, 10 napig kell érlelni... De ha jól időzít az ember, akkor ez sem probléma.

Recept:
30 dkg sajt (3 különböző féléből 10-10 dkg, az egyik füstölt legyen! Minél eltérőbb az ízük, annál jobb.)
1 tk kakukkfű
1 kis fej lila hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1-2 chili paprika karikákra vágva
1 tk szemes tarkabors
3 dl olívaolaj (másmilyen is jó, ha éppen gazdasági válság van)
1,5 dl balzsamecet

A sajtot kockákra, a lila hagymát kockákra, a fokhagymát szeletekre vágjuk, beleszórjuk egy nagy üvegbe, (vagy sok kicsibe, olyankor üvegenként 1 gerezd fokhagymát számoljunk), az olívaolajat és a balzsamecetet összekeverjük, ráöntjük a sajtra, hozzászórjuk a borsot, chilit, kakukkfüvet, rárakjuk a tetőt, kicsit összerázzuk és mehet a hűtőbe. A lényeg, hogy a "lé" ellepje a sajtot, ha kevés, akkor 2:1 arányban keverjünk még be az olajból és az ecetből és pótoljuk. A pontos mennyiség nagyban függ az üvegek számától és formájától.
Salátával, sült hússal, friss kenyérrel, bármivel...

Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

Marcipán írta...

Szia Velinda!

Nagyon tetszik a "lovas tortád":-) és Én is meg szeretném csinálni,viszont kellene egy kis segítség.....mondjuk olyan,hogy mennyi marcipánmasszát használtál fel,mivel szinezted.....Ilyenek!Tudnál nekem segíteni?Nagyon megköszönném!Ha esetleg megkapnám az e-mail címed oda írnék bővebben.Előre is köszönöm!
Üdvözlettel:Angelika
e-mail:angijoci@gmail.hu