2009. 01. 29.

Babos zakuszka

Szerintem már a neve is szép! Létezik belőle padlizsános, babos, gombás, natúr és még ki tudja hány féle. Én még nem láttam két egyforma receptet, pedig mindegyik az igazi, eredeti zakuszka volt. Pont úgy, mint ez. A recept Erzsitől származik, ezúton is örök hála érte! A család nagy része kapott a karácsonyi csomagban egy üveggel, azzal a felkiáltással, hogy tartós ajándék, mert ráérnek megenni majd a nagy karácsonyi zabálás után. Elképzeltem, hogy majd milyen jó lesz, tavasszal előveszik, gondolnak ránk, a családra, a karácsonyra... Ehelyett mi történt? Januárra megették... Ennyit a családról. Idén majd többet kapnak.

Elég (nagyon) sok lesz belőle, de már látom, hogy idén legalább dupla adagot kell csinálnom. (Ezenkívül, padlizsánost és gombást is.) Ettük friss kenyérrel, rizzsel, tésztával, pizza feltétnek is. A leglátványosabb valószínűleg az volt, amikor vékonyra kinyújtott pizzatésztára kentem, feltekertem, mint egy bejglit, összecsavartam, mint egy csigát, egyben megsütöttem, és felszeleteltem, mint egy tortát. Mire lefényképeztem volna, addigra elfogyott. No de lássuk az eredeti erdélyi babos zakuszka receptjét!

Hozzávalók:
1 liter étolaj
1 kg sárgarépa
1 kg vöröshagyma
1 kg paradicsom
3 kg piros húsú paprika (kaliforniai, pritamin, kápia, stb. lehet vegyesen is)
50 dkg fehér bab
25 dkg lisztes bab
só, bors, babérlevél


A babokat külön-külön megfőzzük. Az összes hozzávalót ledaráljuk.
Az olajat felforrósítjuk, megdinszteljük a sárgarépát, hozzáadjuk a hagymát, amikor megdinsztelődött, akkor mehet bele a paradicsom tovább főzzük, paprika, fűszerek, a lisztes bab, és a legvégén a fehér bab. Addig főzzük, amíg az olaj feljön a tetejére. Amikor megfőtt, tisztára mosott üvegekbe tesszük, rárakjuk a tetejét és egyből megfordítjuk. Legalább 5 percig így hagyjuk, aztán mehet a szekrénybe.


Jó tanácsok:
- az üvegeket ne rakjuk teljesen tele, mert állás közben feljön az olaj a tetejére és kifolyik. Szóval ne csurig legyen, hanem csak tele.
- én a lisztes babot teljesen ledaráltam, a fehéret csak éppen, így darabokban lesz benne a bab.
- felbontás után hűtőben 1 hétig eltartható

Nincsenek megjegyzések: